неделя, януари 01, 2006

Наистина ли ставаме за Европа?

Наистина ли ставаме за Европа?

От известно време насам имам силното усещане, че нещо не в ред с милата ни родна страна. Сигурно не съм единствен, но при мен това започна да се усилва скокообразно с всяка новина, която говори за нещо ненормално, дълбоко залегнало в нашата национална психика и проявяващо се с невероятна сила все по-често. Съдете сами.

На 18 декември самолетите на България Еър по направления за Мадрид и Лондон излетяха със закъснение, достойно за книгата на Гинес: над 12 часа.

При това причини за забавянето не бяха посочени. Обърнете внимание, през това време, макар и със забавяне от около час, самолетите на други компании продължаваха да излитат и кацат. Летище София не бе затворено. Пистите са били почистени, въпреки снеговалежа, това е сигурно. Каква може да бъде причината единствено самолетите на една единствена компания да не излитат? Не е далеч от ума – нещо между тази компания и летищните власти е куцало. Чуха се много неща, че компанията дължи летищни такси и какво ли не още. В действителност, няма никакво значение какво и колко дължи един търговски субект на друг. Случилото се може да бъде охарактеризирано като вземане на заложници. Защото пътниците за тези фамозни полети са били редовни – платили са своите такси, билети и всичко останало. И въпреки всичко, те са били изкупителните жертви на властващия балкански манталитет, който ни е превърнал в нарицателно за невъзпитани и некоректни хора в цяла Европа.

Време е да се събудим. Ние все още живеем в примитивно общество, ръководено от принципи като „правото на по-силния” или „фамилните закони”. В това време светът не само се развива, но и набира скорост в този процес. До преди 15-ина години имахме оправдание, че ни е забавил социализма. С какво обаче ще се оправдаваме в бъдеще? И изобщо, може ли нещо да оправдае грубостта, невъзпитанието, пренебрежението към интересите на другите, простотията...

Не зная как нашите политици си представят приемането на страна като България в Европейски Съюз, но за мен това наистина е загадка. Трябва или да си сляп или да имаш крокодилска кожа за да можеш да поискаш да влезеш като бабаит в един дом, в който хората се държат поне привидно възпитано. И при това да се правиш, че нищо не се е случило.

Подобен е случая с не по-малко фамозния доклад на Европейската комисия за престъпността в България. Такъв доклад или е бил подготвен или не. Трета възможност няма. Но дори и да приемем, че не е съществувал, самият факт, че се повдига въпроса за размера на нашата престъпност, сливането й с държавата и невъзможността на обществото ни да се пребори с нея, това е достатъчен повод да се замислим какво ще последва, когато наближи времето за приемането ни в ЕС. Би било наивно и безотговорно да си мислим, че богатите европейски страни ще допуснат сами Кумчо Вълчо в кошарата за да си натръшка той колкото му харесат овчици.

Проблемът с нашия светоглед е, че той е отделен от реалните процеси по света. Ние гледаме на света като на място за обогатяване, от което би било добре да си вземем каквото си нямаме и после да си се приберем у дома и да се „наживеем”. Трудно мога да си представя по-погрешна постановка от тази.

Първо, светът не е създаден за да ни е добре на нас. Ние сме тези, които съществуват благодарение на това, че той го допуска. Който не вярва, да си припомни какво се случи на Югославия.

Второ, с приближаването ни към ЕС все по-малко „тук” ще може да осигурява закрила на мутрести печалбари, направили „гуша” зад граница. Просто границата ще избледнява, а следователно и защитата срещу законността ще отслабва.

Иска ми си да вярвам, че чудото ще се случи и все пак ще ни пуснат и нас в Европа. Но като се оглеждам какво представляваме без да искам си задавам въпроса: „А защо да стане така? За да донесем разруха и нещастие на цяла Европа ли?”

Захари Върбанов

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Za Balkanskija mantalitet si absoliutno prav. No mozhe bi ne e redno da se u4udva6 na ob6tata ni civilacjonna izostanalost - tia pove4e ili po-malko harakterizira celija Region Izto4na Evropa (CEE=Central & Eastern Europe. E, ne che niama aspekti 4isto Bulgarski ili Balkanski syndrom. No tazi otkasnaost ot sveta dojde v zan4itelna stepen ot Sistemata, kojato si otide. I posle, Evropa ne riskuva koj znae kakvo s nas - prosto sme mnogo malki za da se polu4i spillover na prosta6tinata i nevezhestvoto. A ima 6ans, iskam da viarvam realen, 4e 6te uspeem

4:40 сл.об., март 06, 2008  
Anonymous Анонимен said...

there better be some realy well trained and sharp diplomats,or Bulgaria will be expiriencing more losses,than you expect to cost others.Thats just my personal opinion

5:00 пр.об., юни 07, 2008  

Публикуване на коментар

<< Home