сряда, декември 28, 2005

Загадката на бюджет 2006

Загадката на бюджет 2006

На 18 декември BTV излъчи интервю с Иван Костов, посветено на проблемите около новия бюджет на България.

Да бъдем наясно. Не съм привърженик на г-н Костов. Това обаче, което той каза ми се стори доста смислено. За да не ви отегчавам, ще предам само есенцията на казаното. За да не бъда обвинен в пристрастност и в преиначаване на истината, обаче, можете да видите част от
интервюто с него за да се убедите сами.

Ще си позволя да цитирам завършващата му фраза: „Казвам, че бюджета е нереалистичен, ще бъде преизпълнен, бюджет с двойно дъно, той ще стопира икономическото ни развитие и няма да е добър за страната”.

Интересно е, че дори участниците в правителствената коалиция изказват определени задръжки и като че ли се дистанцират малко по малко от така предложения бюджет. Вижте какво казва по този повод бившия финансов министър Милен Велчев:



Има нещо гнило в нашата държава и по-точно в бюджета й, след като толкова "високопоставени" и "авторитетни" личности не смеят да вземат ясна позиция и да посочат причинете за сегашното недоносче, наречено "бюджет".

И за да не звуча голословно на някой, нека завърша с още една илюстрация, този път прозвучала от устата на Петър Димитров, председател на комисията по бюджет и финансии на НС:




Защото, когато фактите говорят и... депутатите мълчат!

Захари Върбанов