вторник, септември 13, 2005

За новостите при определане на кастовата система в България

За новостите при определане на кастовата система в България

Днес попаднах на една съобщение в News-bg.com. Заглавието само по себе си бе достатъчно изразително: Английски турист бе арестуван в Слънчев бряг. Е, казвам си, малко по малко започнахме да се отнасяме към другите както трябва - санким, да изискваме да уважават нашите закони, както те го правят, когато сме при тях.

Но вижте за какво става дума. За да не ме обвинят, че съм предубеден, ето цитат на цялото съобщение:

“Английски турист беше арестуван в Слънчев бряг за хулиганство. Задържаният англичанин е от град Ийстборн. Той е арестуван за едно денонощие. В ресторант “Стек хаус” в Слънчев бряг английският турист, след солидна употреба на алкохол, започнал бой с двама българи на 31 и 28 години, които пеели караоке. Англичанинът счупил безжичния микрофон, скъсал захранващи кабели, потрошил караоке-апаратурата. На пристигналите полицаи той оказал съпротива, буйствал и ударил единия служител на реда. Наложило се е да бъде респектиран с белезници. Съставен му е акт по Закона за чужденците в Република България и към момента е постигнато споразумение за заплащане на нанесените щети по озвучителната техника в размер на 170 лв. (край на цитата)

1. Арестуват нарушителя за една денонощие! Ако някой българин бе направил нещо такова в Англия, и седмица в ареста щеше да му се види като Коледен празник!

2. „Наложило се да бъде респектиран с белезници”: абе тия хора майтап ли си правят с нас бе? За какво става дума въобще? Тоя човек е оказал съпротива при арест. Ударил е служител на реда при изпълнение на служебните му задължения! Вилнял е като луд, без никакви задръжки и изпочупил заведението… И след всичко това, нашия журналист търси оправдание, че на тази „важна фигура” се е наложило… да й сложат белезници и да й покажат мястото й? Как да наречем това, дами и господа, освен РЕЗИЛ и ПОДИГРАВКА СЪС САМОЧУВСТВИЕТО НА БЪЛГАРИНА?

3. Човекът се понаквасил и решил да се забавлява като потрошил апаратурата в заведението. Има ги такива, карат лошо пиянство. Обикновено на Запад тях ги бият още в самото заведение, после ги вкарват да отрезнеят в полицията, а накрая ги съдят по бързата процедура. Резултатът от всичко това е, че пияницата излиза от затвора след две седмици минимум, с криминално досие!!! (знам, че тук това не означава нищо, но там, това понякога е факторът, който ти дава работа или те кара да си мечтаеш само за нея), и накрая, но не най-маловажното, този “юнак” олеква със солидна сума пари, точно толкова, че да заплати и салфетките, използвани за забърсване на масите след като са почистили счупеното от него. С други думи - плаща до стотинка всичко!

Какво обаче виждаме ние тук? Нарушителят е санкциониран по Закона за чужденците в Република България! Това пък какво е? Да не иска някой да ми каже, че в Америка или в Англия, някой ще има предимството да го съдят по закон, различен от местния? И че след като е направил погром и е потрошил апаратура за поне няколко стотин, а може и хиляди долара ще вземат да се договарят с него колко да заплати? Забравете! Това не може и да се присъни на някого, камо ли да го видите наистина. Представете си следната сценка:

Следователят: “Извинете, че Ви задържахме, ама не може ли все пак да се договорим с Вас да заплатите поне част от нанесените щети? Щото нали разбирате, трябва да се успокои някак общественото мнение. Иначе, то какво толкова се е случило - ние всичко разбираме! Пийнали сте малко повечко, какво пък, всекиму се е случвало. Ама ще трябва да платите там по някой лев…”

Тръпки ме побиват като чета за такова поведение! Мъка ми е, че съм се родил в тази страна да гледам, как се гаврят с нея тези, на които е отредено да я пазят и защищават.

А сега си представете каква щеше да е санкцията, ако нарушителят беше някой от “вратовете”, демек “правоимащите” у нас. Ами че той дори и 170 лева нямаше да плати. Не че ще му натежи. Не! Просто е въпрос на принципи. Имах си хас да го занимават “човека” с такива дреболии и да му развалят рахатлъка! Така де, това просто не може да се случи!

Виж, за третия вариант, нарушението да го извърши някой непознат никому, “обикновен” българин! Е, тогава вече - стой та гледай! И ще има какво да видиш, повярвай ми! Цялата строгост на закона, че и нещо отгоре ще го сполетят тоя хаймана. Ама ха, какво си е помислил той, че тук няма правна система ли? Или че тя си няма съответните органи? Грешка! Тука са си и… бдят. Само че, за да те забележат, че правиш нещо нередно, трябва да не си чужденец от богата и влиятелна страна или нашенска мутра. Е, то си се подразбира и без думи, че и ако си от управляващите пак си имунизиран срещу закона. Ама това открай време си е така у нас, нали бе, Бай Ганьо?

Та затова ви казвам, у нас е в процес на изграждане нова кастова система. Само че за разлика от тази в Индия, тя ще е много по-адаптивна и динамична. И няма да е свързана с условности и отживелици от рода на: кои са родителите ти, дедите ти били ли са на поход за освобождаване на Божи Кокъл и други такива. Глупости! Ако си от власт имащите, ако си богат или си дошъл от чужбина на полова сиеста с евтини жени, моля заповядайте! Вие току що попаднахте в Рая.

Ама ако не си от тия… В името на народа…