понеделник, октомври 03, 2005

Двойни стандарти за българските граждани

Двойни стандарти за българските граждани

Наречете го дискриминация. Може и двойнствен подход... Каквото и да е. Истината е, че българите отново, за кой ли път, се делят на „наши” и „ваши”, на такива, на които им се обръща внимание и на такива, които трябва да се оправят както намерят за добре.

Не бих имал нищо против това състояние на нещата. То поне е по-честно и не прикрива пристрастията. Когато обаче става дума за ОБЩИТЕ пари, които да бъдат разпределяне единствено между една група хора, това вече не бива да се премълчава.

Става дума за днешното съобщение на в. ПАРИ за договореното вече увеличение на заплатите на служителите в бюджетния сектор с 5%. При това, обърнете внимание, това е само първото такова. Очаква се още едно, този път с 15 % през октомври.

Не искам да ме разбирате криво. Аз съм ЗА увеличенията на заплащанията в България. Няма лошо българите да започнат да получават повече за да не се чувстват като „втора ръка” европейци. Но нека това да не става с преливане от една категория българи към друга. Защото какво означава това, че парите от бюджетния излишък ще отиват за покриване на нарасналите заплати на БЮДЖЕТНИТЕ служители? Всеки български гражданин плаща данъци върху заработените от него пари. Поне по презумпция е така. Тогава защо тези пари ще отиват единствено за повишаване заплатите на служителите в държавния сектор? Ако целта е да се повишават заплатите на работещите българи, необходимо е да се намерят механизми за увеличаване приходите на ВСИЧКИ работещи. В противен случай се създава впечатление, че на държавата нейните служители са й по-мили от тези в частния сектор.

Намирам това за крайно несправедливо! Същото се отнася и до повсеместния плач за 13та заплата.

Погледнато отстрани, нашето общество все повече започва да прилича на два лагера – за едните има по дефиниция, а другите да се оправят както могат. Тия прозрачни намеци, че синдикатите трябвало да поискат от бизнеса да предоговори заплатите в частния сектор ми приличат на лозунга от „Златния телец” – „Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се”. С други думи: Ние, държавните чиновници ще си вземем нашето, а вие се оправяйте както дойде”. Защото на всеки е ясно с какъв мерак работодателите ще се засилят да увеличават заплатите на работниците си. Нали?