вторник, септември 27, 2005

ЕС+BG или може би… ЕС+BG но… без българите

ЕС+BG или може би… ЕС+BG но… без българите

“Искам го мале, мъж го искам, сега го искам!!!” … Откъс от народна песен

Тази сутрин попаднах на поредния материал, който отразява нашия чисто български, специфичен и странен пореден преход. Този път към Европейския Съюз. Във в. ПАРИ пише: „Задава се акцизен шок още от 2006 г.” Не, не че ме е изненадало това. В последните години може да се каже, че новини от подобен род са станали ежедневие за нас. И все пак, едно малко червейче ме загриза и не ми дава покой. ЗАЩО?

Защо става така? Вероятно държавните чиновници ще съумеят да ми обяснят „научно” от какво се налага този непопулярен и пре-неприятен ход. Не по-малко вероятно, мастити учени също ще могат да докажат по някоя теза за необходимостта от тези мерки.

Това, обаче, което не мога да разбера е, защо си трае обикновения българин! Защо си мълчи, когато му казват, че ще му вземат и последния галаган? Нима не разбира, нима е толкова тъп? Или му е все едно? Не мога да го повярвам. Има разлика дали имаш 1 лев повече в джоба си или по-малко. Никой не може да ме убеди в противното. А тук сега говорим за хиляди левове, които в продължение на години ще изтичат от джобовете на всеки един от нас, само защото нашите управници са се вживели в ролята на „отличници” и искат да заслужат потупване по рамото от Брюксел. Кой ги бие СЕГА да вдигат акцизите? Та ние още не сме влезли в съюза! Доколкото и за кьоравия вече е ясно, че ще получим червен картон за 2007 г., може ли някой да ми обясни, за какъв бяс ни е да си вдигаме акцизите още сега? И въобще, защо ТРЯБВА да го правим? Та ние имаме това, което европейците нямат! Имаме сравнително ниски цени в много области на живота (ако сравняваме със страните от ЕС). Защо ни е да се натискаме да ги вдигаме? Или поне защо да се натискаме да ги вдигаме сега, а не постепенно, във времето, паралелно с нарастване на доходите на населението?

Вероятно някоя много умна глава ще обясни, че вече сме поели ангажименти да го направим. Ами отменете ги бе! Човек се жени в черква за цял живот, „... докато смъртта ви раздели”, пък после види, че не върви и... се развежда. Какво толкова страшно има в това да кажем на Европа: „Извинете, ама ние много искаме да сме пълноправни членове на вашия клуб. А за да бъдем такива, НИЕ имаме нужда от цялото си население, а не само от част от него, която е успяла да оцелее на пред-присъединителните ни усилия. Ето защо ви предлагаме, да повишаваме цените и акцизите в Република България ЕДИНСТВЕНО в съответствие с повишаването на РЕАЛНИТЕ ПРИХОДИ на населението. Ние сме убедени, че като представители на хуманната Европейска общественост, вие НЕ МОЖЕТЕ да поискате от нас да приложим ФИНАНСОВ ГЕНОЦИД по отношение на голяма част от нашето население, за да откликнем на буквата на споразумението ни с вас!

Преди няколко дни в един български блог имаше много хубава, пространна статия за това, че влизането ни в ЕС не трябва да прилича на промъкването на просяк в богат дом, а да стане с достойнство. Така или иначе в Европа знаят с точност до няколко хиляди лева каква е финансовата ни ситуация, бъдете сигурни в това. Никого не можем да учудим или стреснем. Единствено за нас е важно да влезем при възможно най-добри условия. А едно от тях е, че ние имаме СПЕЦИФИЧНИ ПРОБЛЕМИ, значи и решенията за тях ТРЯБВА ДА СА СЪОБРАЗЕНИ С ТЯХ.

Останалото е демагогия, продажност и егоизъм! Или може би някой ще ми каже как да обясним на хората с минимални приходи, които са над 30 % от населението защо искаме да влезем в Европа ВЪПРЕКИ тях?

4 Comments:

Anonymous Анонимен said...

Уважаеми г-н Зак, бих искал да ви кажа, че вашето недоумение и възмущение е съвсем правилно, НО бих искал да Ви припомня нещо - НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА РАЗБИРАТ ПОЛИТИКАТА НА ДЪРЖАВАТА. Понякога се губи ценно време, за да обясниш на неразбиращи хора,ч е твоите действия са прави! Ето такъв е случаят с вас, съмнявам се някой да вземе да ви направи съкратен курс по макроикономика само, защото очевидно имате нужда и желание! Така че успокойте се и се доверете на хората, които управляват, все пак Ние сме ги избрали (без значение дали сте гласували или не, за кого и т.н.)Това се нарича уважение към институциите, което е само по себе си сериозна крачка към национално самосъзнание!!!

2:21 сл.об., септември 30, 2005  
Blogger Zack said...

Уважаеми Anonymous,

Бих приел забележката Ви като добронамерена, заради привидно успокоителния тон. А и откровено да Ви кажа, не се чувствам лично заплашен от ставащото в България в момента. Искам да подчертая, че позицията ми е продиктувана от нежеланието да видя, как българите постепенно ще изчезват като нация, избивани безшумно от високи цени, данъци, такси и акцизи за угода на една шепа хубостници, които се умилкват на новите си господари.

Вярвам, че ще се съгласите, че ако средната заплата у нас беше поне нещо сравнимо с това, което обявиха че ще получават "уважаемите" евродепутати, хората щяха да реагират наистина по-спокойно. Уви! Това не е случая.

Колкото до доверието в специалистите, които ни ръководят, първо, много се съмнявам, че някой от тях въобще е в състояние да докаже, че е избран персонално. Както знаете, у нас се гласува за партии, а не за хора. И второ, след срамните сцени в българския парламент около пазарлъците за съставяне на правителство, дори и носорог би се притеснил да претендира за легитимност на избора му. Явно обаче българските политици имат дори по-дебели кожи, защото го правят.

Сега, разрешете ми и на мен един въпрос към Вас. Вие, сте написал коментара си от позиция на човек, който разбира от макроикономика и уважава институциите в държавата, осланя се на решенията им.

За разлика от Вас, аз пиша от позиция на "крайния потребител", т.е. на обикновен човек, който е възмутен от абдикацията на същите тези държавни институции от основните им функции: ДА ЗАЩИЩАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ!

Ако ми докажете, че нещо в тази страна се прави с оглед интересите на хората, аз съм готов да си посипя глават с пепел и да Ви се извиня публично по начин, който Вие си изберете.

Колкото до въпроса ми, ето го и него: Колко струват най-добрите макроикономически аргументи, поднесени по на-добрия възможен начин от професор в Харвард... в очите на човек, който живее с 400 лева на месец и трябва да издържа себе си и семейството си? С колко ще се вдигне цената на такива аргументи, ако му сервират новината, че от тази зима цените на парното, тока и водата ще се повишат "шоково". За бензина не говорим, нали?

Е, то май въпросите станаха два, ама вие ще ме извините, нали?

С уважение

Зак

P.S.
Защо не сте се подписал? Аз не хапя. Повярвайте ми, уважавам опонентите си.

3:33 сл.об., септември 30, 2005  
Anonymous Анонимен said...

Здравейте,
започвам отзад напред:

1. Анонимен съм, защото това е една от възможностите, които предоставя този блог, а защо съм я избрал ли, ми може би зашото искам!
2. Изумен съм, че човек който работи във вестник до такава степен се е оставил да му бъде промит разсъдъка, че да използва ЕВТИНИ популизми за аргументи. Сега разбирам защо сте избрал да се върнете в България, сигурно не сте могли да се примирите с това, че "някой" получава повече пари от вас в Канада, а вие сте онеправдан с "недостойна" заплата за вас.
3. Вцепенен съм от детските ви доводи (имайки се предвид вашата възраст) относно това колко получават БГ депутатите в европарламента. Крайно време е да се научите всички да си гледате в собствената чиния, а не непрекъснато да сравнявате с това което е в чинията на съседа. С тази дребнодушна логика и аргументираност, нямам никакво намерение да загубя детството си в опити да ви обяснявам, очеизвадни за мен неща.
4. Колкото за наивният ви въпрос:
Когато огладнели и обезверели хора се доберат до власт, за да оправят "неправдите" в социалният си статус, говорим за РЕВОЛЮЦИЯ на МАСИТЕ, а на мен "професорът в Харвард" въобще не ми дреме за някакви си революцийки в отдалечена България. Ако някой иска да дойде при мен в Харвард да научи нещо, то да заповяда, но вие явно ще си останете там далеч и непросветенм загледан в покупателната способност на отънелият си джоб. Предполагам още дълги години ще търсите "виновниците" за вашето незадоволително състояние, докато един светъл ден на преклонна възраст е възможно да ви просветне, че проблемът е във Вас самият. Смешно е човек да обвинява, имагинерните и несъществуващи "политици" (звучи много общо, "върхушка" - също, "държавата" - прекалено лесно се хули някой, който не може да се идентифицира.
Успех в начинанията ви, но май сте на мнооого погрешен път!

2:58 сл.об., октомври 05, 2005  
Anonymous Анонимен said...

Actually like your websites particulars! Undoubtedly an exquisite offer of knowledge that's extraordinarily helpful. Keep on to carry publishing and that i’m gonna proceed reading by way of! Cheers.
Certainly one of the challenges which individuals starting a new on-line firm face is that of obtaining visitors to their web site.
You ought to actually take into consideration working on developing this blog into a significant authority in this market. You evidently have a grasp handle of the subjects everyone is searching for on this website in any case and you might certainly even earn a buck or two off of some advertisements. I'd explore following recent subjects and elevating the amount of write ups you place up and I guarantee you’d start seeing some amazing targeted visitors within the near future. Only a thought, good luck in no matter you do!


purchase Capoten online | Capoten generic cheapest

8:05 сл.об., март 19, 2011  

Публикуване на коментар

<< Home